کدهای HTTP Status (وضعیت http) مانند یادداشتهای کوتاهی از یک سرور هستند که در یک صفحه وب قرار میگیرند. آنها در واقع بخشی از محتوای وبسایت نیستند، بلکه پیامهایی از طرف سرور هستند که در هنگام مشاهده و یا دریافت درخواستها، به شما اطلاع میدهند که اوضاع به چه صورتی پیش میرود.
به زبان سادهتر، هنگامی که از یک وبسایت بازدید میکنید، مرورگر شما درخواستی را برای بارگیری محتوا به سرور ارسال میکند، سرور دستورالعملها را دریافت و اجرا میکند، سپس منابع منطبق را با یک هدر HTTP برمیگرداند. در طول این فرایند، سرور چندین پاسخ را به مرورگر برمیگرداند که وضعیت نهایی را نشان میدهد.
اگر مالک یا توسعهدهنده وبسایت هستید، درک کدهای وضعیت پروتکل انتقال ابرمتن و استفاده از آنها برای شناسایی مشکلات سایت و بهحداقلرساندن زمان خرابی ضروری است. هنگامی که کدهای HTTP Status ظاهر میشوند، ابزاری ارزشمند برای تشخیص و رفع خطاهای پیکربندی وبسایت هستند.
در این مقاله از وبسایت آکادمی SSL قصد داریم به معرفی کامل چیستی و کدهای HTTP Status بپردازیم و به این سؤال پاسخ دهیم که کدام کدهای HTTP Status در سئو یک وبسایت اهمیت دارند؟ پس در ادامه با ما همراه باشید.
کدهای HTTP Status چیست؟
هر بار که روی پیوندی کلیک میکنید یا یک URL را تایپ میکنید و Enter را فشار میدهید، مرورگر شما درخواستی را برای سرور وبسایتی که میخواهید به آن دسترسی پیدا کنید ارسال میکند. سرور درخواست را دریافت و پردازش میکند و سپس منابع مربوطه را به همراه یک هدر HTTP باز میگرداند.
کدهای وضعیت HTTP در سربرگ HTTP به مرورگر شما تحویل داده میشود. درحالیکه هر بار که مرورگر شما یک صفحه وب یا منبعی را درخواست میکند، کدهای وضعیت برگردانده شده که اغلب اوقات شما آنها را نمیبینید.
معمولاً فقط وقتی مشکلی پیش میآید که ممکن است یکی از آنها را در مرورگر خود مشاهده کنید. این روشی است که سرور میگوید: «چیزی درست نیست. در اینجا کدی وجود دارد که توضیح میدهد چه چیزی اشتباه بوده است.»
اگر میخواهید کدهای وضعیتی را مشاهده کنید که مرورگر شما معمولاً نشان نمیدهد، ابزارهای مختلفی وجود دارد که استفاده از آنها، کار را آسان میکند. همچنین افزونههای مرورگر برای پلتفرمهای توسعهدهنده مانند کروم و فایرفاکس در دسترس هستند.
HTTP متدهای درخواست را برای نشاندادن عمل موردنظر برای یک منبع تعریف میکند که هرکدام معنای متفاوتی را پیادهسازی میکنند، اما دارای برخی ویژگیهای مشترک مانند امنیت، بیتوان و ذخیرهسازی هستند.
لیست این متدها عبارت است از:
GET – نمایش منبع خاصی را درخواست و تنها دادهها را بازیابی میکند.
HEAD – پاسخی مشابه با متد GET، اما بدون متن پیام درخواست میکند
POST – یک موجودیت را به منبع مشخص شده ارسال میکند که اغلب حالت سرور را تغییر میدهد.
PUT – همه نمایشهای منبع را با بار درخواست جایگزین میکند.
DELETE – پاسخ مشخص شده را حذف میکند.
OPTIONS – گزینههای ارتباطی برای منبع را توضیح میدهد.
TRACE – یک تست حلقه برگشتی پیام را در مسیر منبع انجام میدهد.
PATCH – تغییرات جزئی را در یک منبع اعمال میکند.
انواع کدهای HTTP Status
کدهای وضعیت HTTP بر اساس پاسخهای سرور ارسال شده به مرورگر، به پنج دسته مختلف تقسیم میشوند که هر دسته محل وقوع خطا و عدد خطای واقعی را مشخص میکنند.
کد http status 1XX informational
این کلاس نشان میدهد که سرور درخواست HTTP ارسال شده توسط مرورگر را دریافت کرده و به روند ادامه میدهد. این یک پاسخ موقتی است؛ بنابراین کلاینت با این کد وضعیت مواجه نخواهد شد، زیرا پاسخ نهایی نیست.
[table id=12 /]
کد http status 2XX success
این کلاس نشان میدهد که سرور درخواست را دریافت، درک و پردازش کرده است. پس از آن، مرورگر اطلاعات مورد انتظار را میپذیرد.
[table id=13 /]
کد https status 3XX redirection
این کلاس نشان میدهد که سرور درخواست را دریافت کرده است، اما محتوای درخواست شده به مکان دیگری منتقل شده است؛ بنابراین کلاینت هدایت خواهد شد.
[table id=14 /]
کدهای http status 4XX client error
این کلاس نشان میدهد که سرور نمیتواند درخواست را به دلیل یک خطا از سمت کلاینت مانند یک صفحه در دسترس، نحو نامناسب، یا مشکل مجوز تکمیل کند. پاسخ توضیح میدهد که آیا این یک مسئله موقتی یا دائمی است.
[table id=15 /]
کد های http status 5XX server error
خطای سرور 5XX – این کلاس نشان میدهد که سرور با خطا مواجه شده است و نمیتواند یک درخواست معتبر را پردازش کند. پاسخ وضعیت را توصیف کرده و مشخص میکند که آیا این یک مشکل موقتی است یا دائمی.
[table id=16 /]
چگونه کد HTTP Status صفحه را بررسی کنیم؟
کدهای وضعیت 1XX و 2XX بهندرت برای کاربران قابلمشاهده است. آنها فقط زمانی که مشکلی پیش بیاید؛ کدهای پاسخ 3XX، 4XX یا 5XX را در مرورگر نمایش داده میشوند. بااینحال، برخی از ابزارها مانند کنسول جستجوی Google، WebSniffer و Inspect Element به شما کمک میکنند کدهای وضعیت پاسخ صفحه را مشاهده کنید.
بهعنوانمثال، میتوانید کدهای 200 و 304 صفحه را با استفاده از Chrome’s Inspect Element مشاهده کنید. کافی است در هر نقطه از صفحه راست کلیک کرده و Inspect را انتخاب کنید. سپس در منوی بالا Network را انتخاب کنید.
عکس 1
با استفاده از WebSniffer، میتوانید صفحه HTTP Request Header را با انتخاب نوع درخواست – GET، POST، یا HEAD – و عامل کاربر بررسی کنید. این امر به شما امکان میدهد تا چگونگی بارگذاری صفحه در مرورگرهای مختلف یا حتی Googlebot را مشاهده کنید.
اهمیت HTTP Status Codes در سئو
رباتهای موتور جستجو در حین بررسی سایت شما، همه کدهای HTTP status را ثبت میکنند و از این اطلاعات برای تعیین سلامت و رتبهبندی آن استفاده میکنند. از جمله مهمترین این کدها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کد 200 Ok و سئو
این کد وضعیت نشان میدهد که صفحه برای خزندهها و بازدیدکنندگان بهدرستی کار میکند. دریافت این پاسخ به شما اطمینان میدهد که صفحه ارزش پیوند را به URLهای لیست شده در آن ارسال میکند.
کد 301 Moved Permanently و سئو
این کد به این معنی است که بازدیدکنندگان و رباتها برای همیشه به URL دیگری هدایت میشوند. صاحبان وب هنگام انتقال، تغییر دامنه یا ادغام دو وبسایت از این کد وضعیت استفاده میکنند، زیرا ارزش پیوند به آدرس جدید منتقل میشود.
کد Not Found 404 و سئو
این کد وضعیت ممکن است بر سئوی وبسایت شما تأثیر منفی بگذارد. اگر صفحهای خطای 404 را برگرداند، موتورهای جستجو آن را ایندکس نمیکنند. علاوه بر این، حتی اگر دارای لینکهای خارجی باشد که به آن اشاره میکنند، دیگر ارزش پیوند را به صفحه نمیدهند. به همین دلیل، شما باید فوراً این مشکل را برطرف کنید.
اگر یک صفحه معتبر با ترافیک زیاد 404 را برمیگرداند، یک تغییر مسیر 301 به مرتبطترین صفحه ایجاد کنید. بااینحال، اگر صفحه را عمداً حذف کردهاید؛ باید از یک صفحه سفارشی 404، همانطور که توسط راهنمای کنسول جستجوی گوگل پیشنهاد شده؛ استفاده کنید.
5XX Server Errors و سئو
این کدهای وضعیت روند خزیدن را کند میکنند. بهخصوص اگر سایت دارای URLهای فردی زیادی باشد که خطای 5XX را برمیگرداند.
در نتیجه، الگوریتمهای موتورهای جستجو ممکن است سایت شما را بیکیفیت در نظر بگیرند. آنها در نهایت صفحات را از فهرست خارج میکنند؛ بنابراین شما ارزش و رتبه لینک را از دست خواهید داد.
مقاله پیشنهادی: تاثیر گواهی ssl در سئو
جمعبندی
کدهای HTTP Status پیامهای مهمی هستند که از سرور وبسایتی که میخواهید به آن دسترسی داشته باشید، ارسال میشوند. برخی از این کدها قابل مشاهده نیستند و برخی دیگر برای نشاندادن مشکل در مرورگر نمایش داده میشوند.
کدهای HTTP Status برای صفحات شما ممکن است برای کاربران شما مهم نباشد. بااینحال، این کدها برای سئو و وبسایت فوقالعاده مهم هستند. کدهای وضعیت به شما میگویند وقتی مرورگرها سعی میکنند با وبسایت شما اتصال برقرار کنند، چه اتفاقی میافتد. در واقع HTTP Status نشان میدهند که چه زمانی همه چیز درست پیش میرود و چه زمانی همه چیز اشتباه میشود. همچنین این کدها برای گوگل بسیار مهم هستند و برای سئو وبسایت اهمیت بسیار بالایی دارند.
سوالات متداول
1- آیا هر بار که خطای وبسایت رخ میدهد، کد وضعیت HTTP را مشاهده میکنیم؟
بله هر زمان که وبسایت شما با خطا مواجه شود، یک کد وضعیت HTTP ظاهر میشود. تنها زمانی این کدهای مشاهده نمیشوند که بین سرور و مرورگر قرار داده شود یا کلاینت از متد console.clear() استفاده کند.
2- چند کد وضعیت HTTP وجود دارد؟
بر اساس رجیستری IANA، کدهای وضعیت از 100 تا 599 متغیر است. بااینحال، تنها 63 مورد از آنها به طور رایج استفاده میشود.